Vodu se šťávou si s oblibou dopřává většina domácností. Bohužel i dražší kupované šťávy obsahují maximálně aromata dané příchuti a spoustu dalších zbytečných přísad. Nejlepší je udělat si domácí šťávu. V minulosti jsme doporučovali recept na výbornou bezovou šťávu a nyní přinášíme recept na šťávu zimní se zázvorem.
Zázvorová šťáva je velice chutná, jednoduchá na přípravu a navíc obsahuje účinné léčivé látky ze zázvoru. Ty pomáhají posílit imunitu přes zimní období a můžeme se tak snadno vyvarovat chřipek a nachlazení.
Ingredience
1 litr vody
2 ks citróny
400 g čerstvý zázvor
800 g cukr
Dejte vařit vodu a důkladně v ní rozmíchejte cukr. Pro zdravější variantu využijte cukr třtinový či med. Přidejte vymačkané citróny (chemicky neošetřené i s kůrou). Vařte a míchejte tak dlouho, než voda postupně zhoustne v sirupovou konzistenci. Přidejte oloupaný a nastrouhaný či nakrájený zázvor a vařte dále cca 20 minut.
Sirup přeceďte a můžete plnit do flašek. V ledničce vydrží takto připravená šťáva až 2 měsíce. Pokud ji zamrazíte, vydrží neomezeně. Stejně tak i při zavaření do zavařovaček.
Do sklenice s vodou stačí jen trocha šťávy a vydrží tak dlouho. Několik litrů zázvorového sirupu máme v redakci již navařeno a je skutečně velice osvěžující s vyváženou chutí.
Všem, kdo se rozhodnou sirup uvařit, přejeme dobrou chuť 🙂
foto: http://pixabay.com/en/ginger-spices-food-ingredient-389906/
prosím, není tam malinká chybička? Dvakrát přidáme citron a kde je zázvor? To bude asi ten druhý citron, že? jinak bezva stránky, ráda je procházím a pročítám…
Díky moc za upozornění, jsme rádi, že máme bystré čtenáře 🙂 Chybka opravena, díky za podporu!
Vyzkoušeli jsme a je opravdu moc dobrá. Stop kupovaným šťávám plným éček, konzervantů a barviv!
Som diabetik (1), ako,alebo čím nahradiť 800 g cukru ? Môžem použiť tablety stévie ?
Zdravíme 🙂 Určitě, není důvod, proč by nešel cukr nahradit stévií. Samozřejmě to bude mít mírný vliv na chuť šťávy a nemusí dojít ke zhoustnutí. To ale vůbec nevadí, naopak je to alespoň ještě zdravější varianta sirupu.
Vařením se akorát zlikvidují veškeré vitamíny citrónu.
To ano, ale je to lepší varianta než kyselina citronová z pytlíku 🙂